Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Preberite več o piškotih.

Občasna razstava Vibenov vodnjak

Občasna arheološka razstava Vibenov vodnjak predstavlja leta 1998 pri Dolgi vasi odkrit rimskodobni vodnjak. Za konservacijo lesenega vodnjaka so strokovnjaki potrebovali 10 let.

Od ponedeljka do petka, od 9.00 do 15.00 ure; od decembra 2014 do 5. aprila 2015

Naprej

Občasna razstava Vibenov vodnjak

Arheološka izkopavanja na najdišču Gornje njive pri Dolgi vasi so potekala v dveh etapah. Raziskave sta vodila najprej Irena Šavel, nato pa Branko Kerman. Na najdišču niso bili prisotni samo rimskodobni ostanki, temveč tudi prazgodovinski in srednjeveški.

Prazgodovinski ostanki so bili precej skromni, so pa bili iz različnih obdobij. Bakrenodobne ostaline se kažejo predvsem kot manjše ali večje jame, tri od teh so interpretirane kot zemljanke. Ena od zanimivejših najdb je glinena figurica s poudarjenimi prsmi in nakazanimi nogami.

Najskromnejši so bili ostanki iz mlajše železne dobe, iz katere sta se ohranili dve manjši jami.

Na rimskodobne objekte so na najdišču opozarjale predvsem ruševinske plasti, saj nekih značilnih temeljev stavb ni bilo najti.  Na najdišču sta bili najdeni dve večji ruševini, najbrž ostanka dveh večjih rimskodobnih objektov. Znotraj teh ruševin je bilo veliko odlomkov hišnega ometa, tudi tegul in drugih najdb. V bližini je bilo tudi nekaj peči. Ugotovljenih je bilo več hiš, zemljank in drugih objektov iz tega obdobja. Ena izmed najzanimivejših najdb pa je bil vodnjak, najden v neposredni bližini ene izmed hiš. Tudi ta je, poleg vodnjaka predstavljenega na razstavi, bil izredno dobro ohranjen.

Pridite in si oglejte tudi druge zanimive razstave v Pomurskem muzeju!

Kontakt:

Pomurski muzej Murska Sobota

Trubarjev drevored 4

9000 Murska Sobota

T +386 2 527 17 06

E info@pomurski-muzej.si

 

 

Nazaj