Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Preberite več o piškotih.

IRON CURTAIN TRAIL - EuroVelo 13

  • 66km Dolžina
  • srednje Težavnost
  • 231m Višinska razlika

 

Kolesarska pot ob nekdanji železni zavesi je sestavni del evropskega daljinskega kolesarskega omrežja in nosi oznako EuroVelo13.

 

 

 

Kolesarska pot vzdolž nekdanje "železne zavese"

Kolesarska povezava Iron Curtain Trail (ICT) poteka od Barentsovega do Črnega morja vzdolž celotne zahodne meje držav bivšega vzhodnega bloka. V skupni dolžini 9000 km poteka čez področje 20-ih držav in je sestavni del omrežja evropskih daljinskih kolesarskih poti EuroVelo, ki se preko 14-ih povezav v skupni dolžini čez 70.000 km razpreda čez celoten evropski prostor. Slovenski del kolesarske poti EuroVelo 13 je razmeroma kratek, vendar prečka geografsko, lingvistično, kulturno in etnično raznoliko pokrajino Prekmurje, ter tako nudi raznolike možnosti brezmejnega predajanja kolesarskim, naravnim in kulturnim užitkom obmejnega prostora z Madžarsko.

Goričko. Malo gor, malo dol.

Mejo prestopite na nekdanjem mejnem prehodu Martinje in se prvi del poti podajte na raziskovanje Goričkega. Kolesarjenje vas bo tako najprej vodilo skozi gričevnat svet naselij Ženavlje, kjer nikakor ne smete izpustiti ogleda spominskega obeležja, kamor sta leta 1934 s stratosferskim balonom pristala letalca profesor Max Cosyns in njegov asistent Nere van Elst in razburkala podeželsko idilo Goričancev. Pot nadaljujte do Šulincev in Adrijancev, nato do naselja Šalovci, kjer se lahko okrepčate v lokalni gostilni. Z novo energijo se podajte do naselja Hodoš, ki vam ponuja možnost, da kolo naprtite na vlak in se odpeljete proti Murski Soboti ali pa kar čez mejo na Madžarsko. Seveda vas vabimo, da kolesarjenje nadaljujete po trasi kolesarske poti ob nekdanji železni zavesi. Mimo vas bodo odbrzele tradicionalne vasi prekmurske krajine, pri tem pa si le dovolite nekaj prediha in se ustavite v čudovito ohranjenem Časarjevem mlinu v vasi Berkovci.

Zopet ravnica.

Sčasoma boste ugotovili, da ste gričevnat svet Goričkega zamenjali z ravnico ravenskega dela Prekmurja. Kolesarjenje bo lažje, pot pa vas bo ves čas vodila tesno ob nekdanji meji, zato ne spreglejte nekdanjih obmejnih stražarnic in razglednih stolpov, ki so dandanes le železni spomin pretekle zgodovine. V kraju Prosenjakovci pa le pobarajte kakšnega domačina, da vam razkaže nekdanji dvorec, ki se sramežljivo skriva v bližnjem gozdu. Utrujenim od kolesarjenja priporočamo, da ne zamudite možnosti obiska energetskih točk ob Bukovniškem jezeru v kraju Dobrovnik, ali pa si umijte oči pri bližnjem izviru Sv. Vida, da bo nadaljevanje poti bolj jasno.

Lendava - kulturno bogata in turistično privlačna.

Razmeroma počasen svet Goričkega bo v nadaljevanju poti zamenjal hitrejši prometni utrip na poti do mesta Lendava, ki je največje mesto na slovenskem delu kolesarske poti EuroVelo 13. Mesto Lendava je zgodovinsko bogato in kulturno raznoliko naselje. Grad nad mestom s svojim muzejem, velika koncertna dvorana v samem mestu, ali pa cerkvica Svete trojice s pravo pravcato mumijo kapetana Mihaela Hadika, je le nekaj predlogov za manjši postanek, v mestu, ki je razglašeno za svetovno prestolnico bograča. Lahko pa se udobno namestite v termah ali pa okrepčate z lokalnimi dobrotami. Preden zapustite Slovenijo in nadaljujete vašo pot preko Madžarske, Hrvaške…, vse do Črnega morja, pa ne spreglejte kolesarskega centra v Čentibi, kjer boste deležni predlogov za varno nadaljevanje poti, ali pa namiga za kakšen ovinek do zidanic v Lendavskih goricah, ki vas bodo spremljale na vaši levi.

Kolesarjenje poteka na relaciji: Martinje - Ženavlje - Šulinci - Adrijanci - Šalovci - Hodoš - Krplivnik - Domanjševci - Prosenjakovci - Motvarjevci - Kobilje - Dobrovnik - Žitkovci - Genterovci - Mostje - Dolga vas - Lendava - Čentiba - Pince.


Fotogalerija

Nazaj