Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Preberite več o piškotih.

MURSKA KOLESARSKA POT - levi breg

  • 59km Dolžina
  • enostavno Težavnost
  • 156m Višinska razlika


Murska kolesarska pot v Sloveniji je del celovitega sistema obmurskih kolesarskih poti, ki se prične v Avstriji in nadaljuje na Hrvaškem.

Omogoča vam varno kolesarenje od izvira reke Mure v Avstriji do izliva Mure v Dravo v kraju Legrad na Hrvaškem.

Med kolesarjenjem po levem bregu Mure sledite oznaki G12.

Kolesarjenje v sozvočju s prisotno naravo prekmurskega obmurskega sveta

Med kolesarjenjem po levem bregu reke Mure boste lahko odkrili, da Pomurje ni samo ravnica, da ne premore samo štorkelj, ampak tudi številne druge zanimive ptice, da gibanica ni edina tradicionalna sladica v tem delu Slovenije in da Mura ni vedno zavita v meglice. Zelo pogosto je obsijana s toplim soncem.

Takoj, ko prestopite mejo z Avstrijo

Iz avstrijskega kraja Sicheldorf kolesarje pot popelje čez mejni prehod do kraja Gede­rovci. V krožnem križišču zavijte desno proti kraju Sodišinci, kjer si lahko ogledate vodno učno pot ob potoku Mokoš. Pot vas med polji pripelje do manjšega naselja Murski Petrov­ci, od koder nadaljujemo proti kraju Petanjci, v katerem stoji Vrt spominov in tovarištva. Tukaj imate možnost, da nadaljujete kolesarjenje po levem delu brega reke Mure ali pa se odpravite čez most na desni breg reke Mure, kjer prikolesarite v mesto zdravja – Radence. Pot nadaljujte proti kraju Tišina. V središču naselja imajo kole­sarji lep pogled na kulturno dedišči­no, na cerkev Marijinega rojstva. Sledite vožnji skozi naselje proti Tropovcem, kjer se lahko ustavite v dobri domači gostilni. Pot pelje mimo vaškega gasilskega doma proti kraju Gradišče, znanem po športnem ribolovu.

V bližini Murske Sobote

Po vožnji skozi strnjeni del naselja in delno tudi po nenaseljenem predelu ob potoku Mokoš prikolesarite v Murske Črnce, Satahovce in nadalje v Krog. Lahko se ustavite v centru Pomurja, v razgibanem mestu Murska Sobota, ki je oddaljena 2,5 km. Vse informacije o zanimivih turističnih točkah lahko pridobite v turističnem informacijskem centru Murska Sobota. Iz Kroga nadaljujte vožnjo mimo vaškega kulturnega doma proti kraju Bakovci. Iz Bakovcev kolesarite proti Do­kležovju, kjer lahko vidite cerkev Sv. Štefana iz leta 1844. Pot nadaljuj­te mimo farm na desni strani proti kraju Ižakovci, kjer si lahko ogledate Otok ljubezni in plavajoči mlin na Muri. Vožnja iz naselja Ižakovci vas vodi po cesti ob drevoredu topolov v značilno obmursko naselje Melinci, znano po ciglarstvu in po brodu na Muri, ki vozi še dandanes. Kolesarska pot zavije desno in se nadalju­je proti kraju Gornja Bistrica.

Zaradi naravne lepote reke Mure, njenih mrtvic, in kmečkega življenja, ljudje radi zahajajo v te kraje

V kraju Gornja Bistrica imate dve možnosti. Lahko zavijete desno do mostu reke Mure v smeri kraja Razkrižje ter nadaljujete pot po desnem bregu reke Mure, vse do Hrvaške in onstran meje ali pa nadaljujete sko­zi Srednjo Bistrico proti kraju Lendava in mejnemu prehodu z Madžarsko in ostanete na levem bregu Mure. Pot nadaljujte skozi Dolnjo Bistrico ob mrtvicah reke Mure, ki ohranjajo edinstve­ne ekosisteme, ob gozdni jasi, med polji in gozdom do Hotize, kjer zavijte levo proti kraju Velika Polana, ki je znan kot »evropska vas štorkelj«. Nadaljujte kolesarjenje proti kraju Mala Pola­na, kjer se obvezno ustavite pri Copekovem mlinu.

Nazdravite s kapljico domačega vina iz Lendavskih goric

Iz Male Polane pri Copekovem mlinu nada­ljujete pot ob potoku Črnec skozi gozd, med polji vse do reke Ledave in mesta Lendava, kjer se lahko ustavite v termah in si privoščite žametno razkošje parafinskih oblog za roke in kopanje v vrelcih edinstve­ne parafinske vode, ki poživlja kožo in ji vrača mladost, prav tako pa imate možnost prenočitve v kolesarjem prijaznem hotelu s kategorijo 3. stopnje. Ko boste pripravljeni, pot nadaljujte do obmejne vasi Pince, mimo Doline pri Lendavi in Lendavskih goric, ki jih turistično bogatijo, ob vinski cesti, posejani vinotoči in turistične kmetije domačinov. Le-te ponujajo značilne jedi in pijačo naše pokrajine, med katerimi nikakor ne sme manjkati kapljica domačega vina. V kraj Pince prikolesarite po dobrih 6 km kolesar­jenja. Tukaj se pot nadaljuje na Madžarsko.

Pot je nezahtevna in poteka na relaciji: Gederovci - Sodišinci - Murski Petrovci - Petanjci - Tišina - Tropovci - Gradišče - Murski Črnci - Satahovci - Krog - Bakovci - Dokležovje - Ižakovci - Melinci - Gornja Bistrica - Srednja Bistrica - Dolnja Bistrica - Hotiza - Velika Polana - Mala Polana - Lendava - Dolina pri Lendavi - Pince.

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Fotogalerija

Nazaj

Vredno ogleda