Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Preberite več o piškotih.

MURSKA KOLESARSKA POT - desni breg

  • 125km Dolžina
  • enostavno Težavnost
  • 138m Višinska razlika

Murska kolesarska pot v Sloveniji je del celovitega sistema ob murskih kolesarskih poti, ki se prične v Avstriji in nadaljuje na Hrvaškem.Omogoča vam varno kolesarenje od izvira reke Mure v Avstriji do izliva Mure v Dravo v kraju Legrad na Hrvaškem.

Lahkotno kolesarjenje z obilo kulinaričnih užitkov ob čarobni pokrajini

Desni del reke Mure v Sloveniji predstavlja štajerski del in Prlekijo. Kolesarska pot vas bo vodila vse od avstrijske meje na severu do hrvaške meje na jugu. Če se vam bo zazdelo, da ste končno začeli razumeti Prekmurce, boste na tej strani lahko začeli znova. Mura je namreč skozi zgodovino odigrala pomembno ločnico, ki se morda najbolj pozna prav pri narečju, ki ga govorijo ljudje.

Naj vas med kolesarjenjem obdajajo drevesa, polja koruze, pšenice, oljne repice, ječmena, travnike,...

Kolesarjanje v Sloveniji začnete na mejnem prehodu v kraju Trate, kamor prikolesarite iz avstrijskega Cmureka. Nadaljujte pot do turistično rekreacijski centra v Zgornjem Konjišču, kjer se lahko preizkusite tudi v ribolovstvu. V kolikor se želite ustaviti ter pogledati Očeta panonskih hrastov ali mogoče sprehoditi ob urejenih ribnikih, z otroki igrati na igralih ali zgolj pokriti odejico na travo in poslušati ptiče ter občudovati in se stopiti z naravo, je to idealen kraj. Po slabih 3 kilometrih kolesarjenja med hišami in polji prispete do križišča s prednostno cesto, v katerem se lahko odločite za krajši izlet v smeri vasi Črnci, kjer si lahko ogledate Dvorec Freudenau, ali pa zavijete do mostu čez Muro, kjer je tudi manjša postojanka za kolesarje. Po počitku nadaljujte vožnjo proti kraju Apače, kjer vas na levi strani pozdravi leta 1440 zgrajena cerkev Marijinega vnebovzetja z eno najlepših gotskih rozet v Sloveniji. Iz Apač pot nadaljujte skozi naselja Segovci, Lutverci, prečkajte potok Plitvice in prikolesarite v Podgrad, k mostu, ki povezuje Bad Radkersburg in Gornjo Radgono. Tako prispete v mesto Gornja Radgona, ki je polna zanimivih točk, ki jih lahko preverite na turistično informacijskem centru v Gornji Radgoni, za tiste, ki bi pa radi razvajali brbončice, pa se ustavite v Radgonski kleti in poizkusite najboljšo slovensko penino.

Dežela termalnih in mineralnih vrelcev ter vinske trte

Glavna pot iz Gornje Radgone se nadaljuje v smeri kraja Radenci, skozi kraja Mele in Šratovci. V Radencih imate možnost, da se odpravite preko mostu na levi breg reke Mure, seveda pa se lahko odločite za ogled kraja, se okrepčate ali sprostite v termalnih vrelcih. Pot nadaljujte do Turjancev, kjer si lahko ogledate kapelico in kolesarite naprej do kraja Hrastje Mota. V bližini Radencev lahko naredite tudi daljši in zahtevnejši izlet po številnih vinogradniških kmetijah in vinotočih, kjer se vam bo odprl pogled na številne gričke, polne vinogradov. Iz Hrastje Mote nadaljujte kolesarjenje po kolesarski poti skozi Vučjo vas do kraja Stara Nova vas. 

Spoznajte zanimivo življenje prednikov, katerih začetki segajo že v prazgodovino

Prikolesarite v kraj Veržej, ki leži na Murskem polju, ob Muri pa se prepustite čarom prostranih listnatih gozdov, imenovanih obmurski logi, ob katerih se vleče širok pas travnikov, ki so v mesecu maju posuti z belimi narcisami. V Veržeju se lahko odpravite tudi preko mostu na levi breg reke Mure, kjer prikolesarite v Dokležovje. Z glavne poti iz Veržeja pa se lahko odpravite tudi v Križevce pri Ljutomeru, ki leži na območju bogate arheološke dediščine. V Veržeju nadaljujte pot proti Banovcem, ki so znani po termalni vodi in termah. Pot nadaljujte mimo term in čez polja ter prikolesarite v Krapje, kjer nikakor ne izpustite ogleda Čebelarskega muzeja. Nadaljujte pot proti Cvenu, nato proti Moti, kjer pa lahko zavinete proti Ljutomeru, ki je oddaljen od glavne poti približno 4,5 km. Nato se vrnite nazaj v Moto ali Razkrižje na glavno pot. V Razkrižju se ustavite v Slomškovem mlinu, Kovaškem muzeju ali pa si napolnite energijo na 22 energijskih točkah, ki so razprostrene na tem območju. Pot nadaljujete proti kraju Šafarsko, kjer si lahko ogledate prazgodovinsko naselbino. Po dobrem kilometru prečkate državno mejo Slovenija – Hrvaška.

Kolesarjenje poteka na relaciji: Trate - Zgornje Konjišče - Črnci - Apače - Segovci - Lutverci - Podgrad - Gornja Radgona - Mele - Šratovci - Radenci - Turjanci - Hrastje Mota - Vučja vas - Stara Nova vas - Veržej - Banovci - Krapje - Cven - mota - Razkrižje - Šafarsko - Gibina.

 

 

Fotogalerija

Nazaj

Vredno ogleda