Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Preberite več o piškotih.

DOLINSKA POT

  • 54km Dolžina
  • enostavno Težavnost
  • 154m Višinska razlika

Izpod goric preko prekmurskih ravnic

Kolesarski podvig po ravninski poti dolinske poti začnete v Lendavi, ki je nedrje vročih termalnih kopeli in 800-letne tradicije, kjer se vsekakor morate prepustiti razvajanju. Če pa ste bolj za razvajanje okuševalnih brbončic pa nikar ne izpustite obisk Lendavskih goric, ki so  prepredene z vinsko potjo. Zajahajte zopet svoje kolo in nadaljujte pot do naselja Dolga vas, nekoč osrčja rimske postojanke Halicanum, kjer se danes nahaja največje judovsko pokopališče v Sloveniji in nato še naprej do Dobrovnika, katerega tlakujejo široke ulice in slikovite fasade. Enako kot se je že v daljni zgodovini sem stekal vrvež ljudi na sejemski trg, je še danes kraj živahen. Slovenska in madžarska kultura se prepletata na vsakem koraku. Ljubitelji tropske lepote pa nikar ne zgrešite rastlinjaka orhidej. V bližini, južno od obcestnega naselja Bukovica, se peljite na okrepčilni oddih k Bukovniškem jezeru, znanem po svojih močnih energijskih točkah.

Prisluhnite govorici domačinov, ki se iz vasi do vasi razlikuje

Nadaljno pot nadaljujte v smeri naselja Turnišče, naselja sredi Dolinskega, z bogato zgodovino, saj pisni viri kraja segajo v 13. stoletje. Že v 16. stoletju je naselje postalo trg in pridobilo mestne pravice, kar je botrovalo hitremu razvoju obrti: čevljarske, krojaške, mlinarske in kovaške. Le ti so se v drugi polovici 18. stoletja organizirali v cehe. Turnišče ima tudi bogato sakralno zgodovino, najznamenitejša je cerkev Marije Pod logom, ki se prvič omenja leta 1267. Pot nadaljujte do Velike Polane, ki ne nosi zaman naziva »Evropska vas štorkelj«; skoraj gotovo boste na poti uzrli katero od elegantnih belih ptic. Je tudi rojstno mesto pisatelja Miška Kranjca, ki je svoj dom, v večini svojih del, ljubeče opisoval. Lahko pa se ustavite tudi pri še delujočemu Copekovemu mlinu, ki je pristen primerek etnološke dediščine. Nato nadaljujte pot do Male Polane iz katere lahko prikolesarite do zaključne točke v Lendavi, kjer ste začeli svojo pustolovščino.

 

Pokrajina je zaradi svojega ravninskega značaja, varnosti, malo prometa in številnih možnosti za postanek in dodatne aktivnosti, primerna tudi za družine. Kolesarjenje poteka na relaciji: Lendava/Lendva – Trimlini – Petišovci – Benice – Pince-Marof – Pince – Dolina pri Lendavi – Čentiba – Lendavske Gorice – Lendava/Lendva – Dolga Vas – Mostje – Genterovci – Kamovci – Dobrovnik/Dobronak – Turnišče – Nedelica – Brezovica – Velika Polana – Mala Polana – Lendava/Lendva

Fotogalerija

Nazaj

Vredno ogleda