Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Preberite več o piškotih.

IDEMO NA VOGRSKO

  • 52km Dolžina
  • srednje Težavnost
  • 184m Višinska razlika

Kolesarska pot, ki vam pričara tudi skrite bisere sosednje Madžarske

Pot se začne v Moravskih Toplicah, v kraju kjer se lahko razvajate v bližnjih termah, ter si ogledate Evangeličansko cerkev v centru vasi. Kolesarska pot vas bo nato vodila do prvih hribov, kjer se lahko ustavite na najlepši razgledni točki v Zgornjih Moravcih in se okrepčate v bližnjih vinotočih. Od tam kolesarite naprej do vasi Prosenjakovci, kjer boste prestopili mejo z Madžarsko.

Madžarska, kjer čas teče počasneje.

Madžarske obmejne vasice se kljub bližini precej razlikujejo od naših. Čas v njih teče še nekoliko počasneje. Takoj po prestopu meje boste prikolesarili do vasi Magyarszombatfa - lončarske vasi, kjer boste našli še nekaj lončarskih mojstrov. Pot po Madžarski, vas bo vodila do vasi Velemer, kjer je na ogled cerkev Marijinega oznanjenja, s prečudovitimi freskami Janeza Aquile. Če pa ste ljubitelj pustolovščin pa se lahko ustavite v Pustolovskem parku Márokföld. Preden pa boste spet prečkali mejo nazaj v Slovenijo se za kratek čas ustavite še v Nemesnepu, kjer lahko odložite kolo in zajahate konja, ter se okrepčate z madžarsko kulinariko.

Slovenija, v zavetju Plečnika in slastne čokolade.

Kolesarjenje po obmejnih vasicah vas bo pripeljalo v ravninski del do vasi Bogojina, kjer vas bo sam pogled s kolesa usmerjal proti čudoviti Plečnikovi cerkvi »Beli golobici«. Arhitekt Plečnik si je svojo mojstrovino zamislil kot združitev vere in narodnega bogastva. V neposredni bližini cerkve si privoščite prekmurske dobrote na turistični kmetiji in se povzpnite na njihov razgledni stolp, ter si še zadnjič ogledajte našo čudovito pokrajino. Še preden pa zaključite svoje potepanje s kolesom, se ustavite v Podeželski čokoladnici v Tešanovcih in se prepustite sladkemu razvajanju, ter se polni novih dogodivščin odpravite nazaj v Moravske Toplice.

 

Kolesarjenje poteka na relacij: Moravske Toplice – Zgornji Moravci – Prosenjakovci – Magyarszombatfa (H) – Gödörháza (H) – Velemér (H) – Szentgyörgyvölgy (H) – Nemesnép (H) – Kobilje – Motvarjevci – Bukovnica – Bogojina – Tešanovci – Moravske Toplice.

Fotogalerija

Nazaj

Vredno ogleda