Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Preberite več o piškotih.

SLATKA POUT

  • 39km Dolžina
  • srednje Težavnost
  • 188m Višinska razlika

Najslajša kolesarska pot, ki vas bo razveselila s prečudovitimi razgledi

Nastala je na pobudo domiselnih posameznikov ob poti. Preden se podate na pot obiščite TIC Moravske Toplice – kolesarsko info točko, kjer boste dobili vse informacije, ki vas bodo zanimale. V Moravskih Toplicah se lahko najprej razvajate v bližnjih termah, ali pa si ogledate Evangeličansko cerkev v središču vasi. 

Martjanci, ne spreglejte fresk Janeza Aquile

Pot nadaljujte po kolesarski stezi do Martjancev, kjer si odpočijte v senci pod kostanji pri cerkvi Sv. Martina, ki je bogat sakralni spomenik. Tam vas bodo navdušile freske Janeza Aquile.  Iz Martjancev kolesarjenje nadaljujte do prvih gričev, do vasi Sebeborci, kjer se lahko okrepčate na terasi bližnjega gostišča. Kolesarite naprej skozi Ivanovce do vasi Kančevci. Tam vas na vrhu klanca čaka župnijska cerkev Sv. Benedikta, za njo pa Dom duhovnosti Kančevci. 

Ratkovci, medičarske dobrote in domači sir kot vir energije za naprej

Naslednji cilj, ki ga boste dosegli je kolesarjenje do vasi Ratkovci. Vse muke bodo pozabljene, ko se boste sladkali z medenimi dobrotami pri medičarki Jožici Celec, ali pa se ustavili v kulinaričnem jedru Ratkovci, kjer ima svoj sedež tudi sirarna. Čebelarjevo zbirko si lahko ogledate v Ivanjševcih. Vrnitev v zgodovino naših dedov  boste doživeli v Časarovem mlinu v Berkovcih. V bližnjih Prosenjakovcih pa si boste lahko oddahnili in si spočili pri šolskem vodnjaku na začetku vasi, nato pa si boste lahko ogledali še propadajoči dvorec Matzenau. Ob poti je več objektov kulturne dediščine, vrednih ogleda.

Bogojina, v bližini Plečnikove cerkve se povzpnite na lesen razgledni stolp

Pot nadaljujte ob madžarski meji do vasi Bukovnica, kjer boste obrnili proti Bogojini. V Bogojini si morate ogledati Plečnikovo stvaritev, cerkev, ki vas bo navdušila s svojo nenavadno podobo. S prekmursko hrano in vinsko kapljico pa se lahko okrepčate na turističnih kmetijah, ali pa se povzpnete na leseni razgledni stolp, kjer boste lahko objeli celo prekmursko ravnico.

Skoraj pri koncu, ne pozabite na čokolado

Nadaljujte kolesarjenje skozi tipično prekmursko vasico Tešanovci. Tu boste navdušeni nad podeželsko čokoladnico, kjer lahko izbirate praline zanimivih prekmurskih okusov, ali pa se enostavno podate na kmetijo, kjer je možen nakup pravega domačega bučnega olja. Zadnji postanek pred vrnitvijo v Moravske Toplice lahko imate pri lesenem vodnjaku – čiga. Pot boste zaključili zadovoljni, polni sladkih kulinaričnih vtisov, ki jih ne boste zlahka pozabili.

Kolesarjenje po tej poti  je precej razgibano in primerno za kolesarje, ki imajo več moči in si vzamejo dovolj časa, poteka pa na relaciji: Moravske Toplice – Martjanci – Sebeborci – Ivanovci – Kančevci – Ratkovci – Lončarovci – Ivanjševci – Berkovci – Prosenjakovci – Motvarjevci – Bukovnica – Bogojina – Tešanovci – Moravske Toplice.

 

Fotogalerija

Nazaj

Vredno ogleda