Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Preberite več o piškotih.

ZACUMPRALA SI ME

  • 28km Dolžina
  • srednje Težavnost
  • 174m Višinska razlika

Prepustite se čarom prekmurskih ravnic

Preden se podate na pot obiščite TIC Moravske Toplice – kolesarsko info točko, kjer boste dobili vse informacije, ki vas bodo zanimale. V Moravskih Toplicah se lahko najprej razvajate v bližnjih termah, ali pa si ogledate Evangeličansko cerkev v središču vasi. Pot nato nadaljujte mimo golf igrišča in gramoznice do vasi Mlajtinci. Tam si lahko privoščite prvi počitek na počivališču na koncu vasi.

Ovinki do skritih kotičkov Bogojine in Filovcev

Kolesarjenje nadaljujte po ovinkasti cesti do Ivancev, in naprej do Bogojine. V Bogojini vas na levi strani pričaka prelepa Plečnikova bela golobica, cerkev, ki vas bo navdušila z vrhunsko arhitekturo, če pa boste že nekoliko lačni, pa vam priporočamo postanek na eni od turističnih kmetij, kjer se lahko okrepčate s prekmursko kulinariko in dobro kapljico domačega vina.  S polnimi želodčki in s prijetnimi vtisi se lahko nato podate na pot proti Filovcem. V Filovcih vas bodo očarale stare cimprane hiše. Pri lončarstvu Bojnec, vam bodo prikazali izdelavo lončenih izdelkov na vretenu, ter vam predstavili lončarski muzej. S slamo krite zidanice pa si lahko ogledate v Filovskih goricah.

Napolnite si energijo pri čudovitem Bukovniškem jezeru

Mimo Strehovec boste prikolesarili do Dobrovnika, kjer vas bo očaralo znamenito Bukovniško jezero. V preteklosti je pritegnilo tudi viteze iz reda templarjev, ki so bili znani alkimisti. Ob jezeru v bližini kapelice sv. Vida se razprostirajo bioenergetske točke, ki vas bodo napolnile s pozitivno energijo, da boste lažje nadaljevali pot. Poskusite lahko tudi izvirsko vodo iz Vidovega izvira, ki po izročilu čudežno povrne tudi vid. Za tiste s pustolovskim duhom, pa je tam pustolovski park Bukovniško jezero. Napotite se naprej do Bogojine, in če si niste že prej ogledali znamenite cerkvice, imate sedaj še eno priložnost. Od tam nadaljujte pot po kolesarski stezi do Tešanovcev. Tam se morate ustaviti v podeželski čokoladnici, kjer vam bodo z veseljem ponudili pralineje s pridihom Prekmurja in domače proizvode v svoji trgovinici. Ljubitelji bučnega olja pa se lahko ustavite na  eni od kmetij, kjer je možen nakup pravega domačega bučnega olja. Zadnji postanek pred vrnitvijo v Moravske Toplice lahko imate pri lesenem vodnjaku – čiga. Navdušeni in polni energije se boste vrnili nazaj v Moravske Toplice.

 

Kolesarjenje poteka po poti, ki je pretežno ravninska z enim vzponom in 2 km dolgim makedamskim odsekom, na relaciji: Moravske Toplice – Mlajtinci – Ivanci – Bogojina – Filovci – Strehovci – Dobrovnik – Bukovniško jezero – Bukovnica – Bogojina – Tešanovci – Moravske Toplice

Fotogalerija

Nazaj

Vredno ogleda