Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Preberite več o piškotih.

GROSSMANNOVA POT

  • 41km Dolžina
  • zahtevno Težavnost
  • 184m Višinska razlika

Fantastična kolesarska pot po navdihu Grossmannovega poletnega festivala filma in vina

Grossmannova kolesarska pot je nekoliko daljša in nekoliko zahtevnejša pot, vendar se jo vsekakor splača poiskusiti. Ponuja veliko zanimivih točk ogleda in mirnih kotičkov, kjer se lahko naužijete svežega zraka in si oddahnete od stresnega, delovnega tempa, ki vam ga narekuje življenje.

Prestolnica Prlekije - center kulturnega dogajanja, znano kot taborsko, kasaško, filmsko in vinsko mesto.

Pot začnete v srcu Prlekije, v Ljutomeru, kjer se lahko najprej ustavite v turistično informacijskem centru, kjer vam bodo podali dodatne namige, kam vse lahko zavinete med kolesarjenjem. Predlagamo pa, da mesta nikakor ne zapustite, preden si ne ogledate glavnega mestnega trga in muzejskih zbirk o Taborskem gibanju na Slovenskem, Splošno muzejsko zbirko in Zbirko fotografij in filmov dr. Karola Grossmanna. Pot nadaljujte do Cezanjevcev, kjer si lahko ogledate Cerkev sv. Roka in Sebastijana mimo Branoslavcev, Grabe, Ključarovcev in Logarovcev, do Gajševcev. Tu se lahko nagradite s prvim počitkom in si oddahnete ob umetno zajezenem Gajševskem jezeru, ki je prav tako priljubljeno zbirališče lokalnih ribičev, turistov in sprehajalcev.

Zamenjajte kolesarski sedež za konjsko sedlo

Po nadihanem svežem zraku in sproščanju ob vodi, pot nadaljujte do nekoliko višjih Precetincev, vse do Kuršincev, kjer se obvezno ustavite pri turistični kmetiji, ki vam bo pustila, da za trenutek pustite svoje kolo in zajahate enega izmed njihovih zvestih konj. Po ježi seveda ne pozabite na dobro kapljico domačega vina in polno žlico kmečkih specialitet. Pot nadaljujte proti Mali Nedelji, kjer vas čakajo nove dogodivščine. Lahko si ogledate znamenito cerkev Sv. Trojice, kjer je nekoč stal staroslovanski tempelj ali pa se po ovinkasti cesti odpravite naprej do Moravcev v Slovenskih Goricah, kjer lahko naredite sprostitveni postanek in odkrivate čare termlanega kopališča in se okopate v zdravilni termalni vodi. Tukaj lahko postanete tudi več dni, ko pa boste želeli nadaljevati pot, pa se odpravite mimo Godemarcev, Radoslavcev, Vogričevcev, vse do Stare Ceste, kjer se lahko ustavite na eni izmed turstičnih kmetij in poiskusite prleške dobrote. Sedaj vas čaka le še nekaj vasic in prikolesarili boste nazaj v srce Prlekije - Ljutomer, Lotmerk, kakor mu pravijo domačini. Še preden pa zaključite svojo pot, lahko obiščete prijazni mladinski center v Spodnjem Kamenščaku, kjer lahko tudi prespite ali pa si na njihovem dvorišču, v družbi ovac, postavite šotor, če želite biti še bližje naravi.
 

Kolesarjenje poteka na relaciji: Ljutomer - Cezanjevci - Branoslavci - Grabe - Ključarovci - Logarovci - Gajševci - Precetinci - Kuršinci - Mala Nedelja - Drakovci - Moravski Vrh - Gomila - Moravci v Slovenskih Goricah - Godemarci - Radoslavci - Vogričevci - Vidanovci - Stara Cesta  - Mekotnjak - Spodnji Kamenščak - Ljutomer.

Fotogalerija

Nazaj

Vredno ogleda