Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Preberite več o piškotih.

VARDOVA POT

  • 8km Dolžina
  • srednje Težavnost
  • 175m Višinska razlika

Spoznajte čare Vardove poti iz dvorišča Vardovega gradu

Vardova pot je dolga 11 kilometrov ter spada pod srednje zahtevne poti. Poteka od Ljutomera, skozi Stročjo vas, mimo kapelice Sv. Ane do Vardovega gradu, ki je bil zgrajen med letoma 1859 in 1862, po njem pa je poimenovana ta kolesarska pot. Z vrha hriba je lep razgled na prleško ravnico in vinograde.

Ljutomer, srce Prlekije - kjer se pot začne in konča

Pot začnete v srcu Prlekije, v Ljutomeru, kjer se lahko najprej ustavite v turistično informacijskem centru, kjer vam bodo podali dodatne namige, kam vse lahko zavinete med kolesarjenjem. Predlagamo pa, da mesta nikakor ne zapustite, preden si ne ogledate zanimivega in raznovrstnega muzeja Ljutomerski kasač, ki je umeščen v sklop Kasaškega kluba Ljutomer, hlevov in dirkališča - tja, kamor tudi sodi. Ta muzej seveda ni naključje, temveč rezultat stoletne konjerejske tradicije ljutomerskega območja. Da pa se ne boste le kulturno izpopolnjevali, vas vabimo tudi v znane ljutomerske kleti, kjer lahko poiskusite ene izmed najboljših kapljic vina, ki jih ponuja Prlekija.

Vzamite kakšno jabolko iz damoče jablane in se sprehodite ob ribniku

Pot nadaljujte do Stročje vasi, kjer pa se lahko ustavite na domači ekološki kmetiji in si privoščite kozarec svežega jabolčnega soka in drugih domačih dobrot ali pa zavinete direktno do Vardovega gradu in z daljave opazujete okoliške hiške. Pot vas bo nato peljala še skozi Slamnjak, kjer se lahko ustavite ob spomeniku padlim v 2. svetovni vojni, nadaljuje pa se skozi Podgradje, proti Gresovščaku. Na poti se lahko ustavite tudi ob ribnikih ter se sprehodite ob vodi. Družbo vam bodo najverjetneje delale tudi race in labodi. Tudi v Gresovščaku se lahko ustavite pri lokalnem vinorejcu.

Od ribnikov vas bo pot popeljala nazaj proti Ljutomeru in če imate še nekaj energije, vas vabimo na lončarsko delavnico v Muzej lončarskih izdelkov Žuman, kjer boste dobili priložnost, da si ustvarite manjši spominček, ki vas bo spominjal na te prelepe kraje.

Vardova pot je vsekakor zanimiva za rekreativne kolesarje, je večinoma asfaltirana, le od Vardovega gradu do Slamnjaka je makadamska. Poteka pa na relaciji: Ljutomer - Stročja vas - Slamnjak - Podgorje - Gresovščak - Ljutomer.

 

 

Fotogalerija

Nazaj

Vredno ogleda

Ni ponudnikov.