Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Preberite več o piškotih.

VINSKA POT

  • 14km Dolžina
  • srednje Težavnost
  • 172m Višinska razlika

Kapele, gradovi, vinogradi in ribniki prepletajo se in kradejo poglede neskončni pokrajini in ravnicam

Pot poteka med mehko zaobljenimi vinskimi griči s terasastimi vinogradi, v jeseni med pojočimi klopotci in mimo mešanih gozdov, ki jeseni postrežejo s pisano paleto pastelnih barv. Prekrasni razgledi na vse strani neba bodo nepozabni raj za fotografe. Tam, kjer se vinogradi razprostirajo, kamor seže oko in kjer vsakemu popotniku zastane dih ob lepotah mehko valovite pokrajine, ležijo Jeruzalemske gorice.

Najdite počitek v senci pod starim hrastom

Vaša vinska pot se začne v srcu Prlekije, v Ljutomeru, kjer se lahko ustavite v Turistično informacijskem centru. Tam vam bodo razkrili marsikatere podrobnosti, ki te kraje  še polepšajo. Pot nadaljujte skozi Podgorje do Radomerja, kjer se lahko ustavite in spočijete pod krošnjami mogočnega hrasta, zraven pa seveda kaj malega popijete in pojeste. Z novo energijo se podajte naprej na pot, proti Cuberju, kjer si lahko ogledate zanimiv muzej Ralo, kjer imajo na prostem razstavljene stroje in orodja, ki spominjajo na čase, ko so kmetje vse delali ročno. Družina Primec pa vam poleg ogleda muzeja ponuja tudi domači kruh z zaseko in v jesensekm času mošt. Osvežite pa se lahko v njihovi studenčnici.

Obiščite Jeruzalem in odkrijte kaj se skriva pod imenom tega prelepega kraja

Ponosno in razkošno se pnejo Ljutomersko Ormoške gorice med Muro in Dravo, že čisto blizu hrvaške meje. Ne slovijo samo zaradi vin, pač pa tudi zaradi lepote pokrajine, za katero mnogi menijo, da spada med najlepše na svetu. Zaradi pestrosti sort belega vina ter različnih kakovostnih stopenj in okusov, lahko govorimo o pravi simfoniji v belem. Sladokusec lahko izbira med šiponom, laškim ali renskim rizlingom, chardonnayem, sauvignonom in belim pinotom, poleg tega pa paleto dopolnjujejo še sivi in modri pinot, traminec, rumeni muškat in muškat otonel, rizvanec, kerner in ranina. Podajte se torej po tej poti in se po želji ustavite pri kakšnem od številnih ponudnikov vinotoča, kmečkega turizma, vinskega hrama in kleti. Skozi Železne dveri prikolesarite do Jeruzalema, kjer se lahko ustavite v turistično informacijskem centru, obiščete Cerkev Žalostne Matere Božje ali pa se preprosto prepustite razgledom, ki ga ponuja ta kraj.

Pot lahko zaključite, tako da se odpravite prosti Radomerščaku, Mekotnjaku, vse do Spodnjega Kamenščaka in nato nazaj v Ljutomer.

Kolesarska pot poteka na relaciji: Ljutomer - Podgorje - Radomerje - Cuber - Železne dveri - Jeruzalem - Radomerščak - Mekotnjak - Spodnji Kamenščak - Ljutomer

Fotogalerija

Nazaj

Vredno ogleda