Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Preberite več o piškotih.

ČEMAŽEVA POT

  • 20km Dolžina
  • enostavno Težavnost
  • 217m Višinska razlika

Švignite mimo murskih meglic

Čemaževa pot se začne v Zgornjem Konjišču, kjer si oglejte in odkrijte skrivnostno zgodbo njihovega hrasta; Očeta panonskih hrastov. Pot nadaljujte po ravninskem delu ob reki Muri proti Spodnjemu Konjišču in čez žepovske travnike med polji in zaplatami gozda. Oster ovinek po približno petih kilometrih vas usmeri proti reki Muri in kolesarskopohodniškem mostu v Črncih, kjer se lahko okrepčate ter uživate ob valovanju Mure. Lahko pa si ogledate dvorec Freudenau, katerega lastnik je bil tudi dunajski veletrgovec s kavo Julius Meinl.

Po poti se nikar ne ustrašite kužnih znamenj

Naslednja točka so Apače, središče občine, z obilico znamenitosti, ki jih ne smete zamuditi. Od tod se obrnete ponovno proti Črncem. Na jugozahodu leži tipična ravninska vasica Mahovci, zahodno Žepovci, kjer se lahko za hip oddahnete in si ogledate slopasto znamenje iz leta 1609. Naslednje vasi so Žiberci, Drobtinci in Stogovci. A poti še ni konec. Rahlo utrujeni in zadovoljni – saj pot ni težka! – se vrnite skozi vas Podgorje, si sproti oglejte kamnito slopasto znamenje s kipom sv. Pavla iz leta 1682 ter kužno znamenje iz istega leta. Pot zaključite v Zgornjem Konjišču. Na poti ob reki Muri lahko za trenutek pustite kolo ob strani in si naberete čemaž, saj je svež in narezan odlična začimba in priloga raznovrstnim jedem. Najlaže ga boste našli spomladi, ko vas bo nanj poleg kobulastih socvetij nežnih belih cvetov opozarjal značilen vonj po česnu. Vendar bodite previdni, saj je čemaž podoben dvema zelo strupenima rastlinama: šmarnici (Convallaria majus) in podlesku (Colchicum autumnale), ki ne dišita po česnu.

 

Čemaževa pot nekajkrat seka glavno cesto, zato bodite pazljivi pri prečkanju. Ostala polovica poti se izogiba glavne ceste in teče po južni strani občine. Pot je pogosto makadamska, speljana med poljanami in travniki in poteka na relaciji: Zgornje Konjišče - Spodnje Konjišče - Črnci - Apače - Črnci - Mahovci - Žepovci - Žiberci - Drobtinci - Stogovci - Podgorje - Zgornje Konjišče.

Fotogalerija

Nazaj

Vredno ogleda

Ni ponudnikov.