Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Preberite več o piškotih.

POT STAREGA HRASTA

  • 34km Dolžina
  • zahtevno Težavnost
  • 211m Višinska razlika

Tudi na kolesu spoznajte avanturistično stran Mure

Pot je primerna za bolje pripravljene kolesarje, saj se ponekod dvigne tudi za več kot 12 %. Pot starega hrasta poteka po stranskih asfaltiranih in makadamskih cestah in se izogiba glavne ceste, kjer je sicer redek promet, a previdnost je mati modrosti. Pot, ki teče ob Muri, je razmeroma težka, peščena in primerna za bolj avanturistične podvige.

Spoznajte najbolj pestra in raznovrstna življenjska okolja na območju reke Mure

Pot starega hrasta vodi iz Zgornjega Konjišča. Tam se lahko ustavite v tamkajšnjem turistično infomracijskem centru, kjer vas bodo zagotovo napotili do Očeta panonskih hrastov. Pot se nadaljuje ob Muri proti Spodnjemu Konjišču, čez žepovske travnike, kjer vas spremljajo polja in listnat gozd. Po približno treh kilometrih se približajte reki Muri, pojdite mimo mrtvice v Mahovcih in nadaljujte do kolesarsko-pohodniškega mostu v Črncih ter si privoščite počitek ter okrepitev ali pa si oglejte skrivnostni grad Freudenau. Na tej točki lahko pot spremenite ter se odpravite po drugih označenih poteh območja Očeta panonskih hrastov, lahko pa nadaljujete ob Muri proti vzhodu in obiščete vas Lutverci in tako ostanete zvesti staremu hrastu. V Lutvercih prečkajte glavno cesto. Pot nadaljujte proti jugu. Nedaleč iz vasi je čudovit ribnik, primeren za piknike in ribolov. Od tod se pomaknite proti jugu in obronkom Slovenskih goric do vasi Plitvica, kjer se lahko ustavite na turistični kmetiji Pri Urški in si naberete novih moči za nadaljevanje poti.

Boste kos vzponu ob koncu kolesarske poti? Nagrada sledi!

Nadaljujte proti zahodu ter ob gozdovih in hribih peljite mimo vasi Lešane, Nasova in Janhova. Severno od teh vasi je gozdnato območje Arda, ostanek panonskega pragozda in pomembno zatočišče divjih živali. Celotni južni del Poti starega hrasta je posejan s kapelicami, križi in kužnimi znamenji. Trinadstropno znamenje z nišami lahko najdete tudi v vasi Vratja vas. Ko prispete do vasi Grabe, se pričenja blag vzpon in se razvije v strmo pot, ki trud in vztrajnost poplača s prekrasnimi panoramskimi pogledi na Pogledu in Vratjem Vrhu, daleč preko meja Slovenije. Pot se zaključi po približno petintridesetih kilometrih ob Muri v Zgornjem Konjišču.

Kolesarjenje poteka na relaciji: Zgornje Konjišče - Spodnje Konjišče - Žepovci - Mahovci - Črnci - Lutverci - Plitvica - Lešane - Nasova - Janhova - Grabe - Pogled - Vratji Vrh - Zgornje Konjišče.