Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Preberite več o piškotih.

ROTUNDA

  • 30km Dolžina
  • srednje Težavnost
  • 182m Višinska razlika

Biser med kolesarskimi potmi

Pot je pravi biser. Nekoliko težja, pa vendar še vedno dostopna tudi priložnostnim kolesarjem. Vso pot boste deležni čudovitih razgledov.

Preden se podate na pot obiščite TIC Moravske Toplice – kolesarsko info točko, kjer boste dobili vse informacije, ki vas bodo zanimale. V Moravskih Toplicah se lahko najprej razvajate v bližnjih termah ali pa si ogledate Evangeličansko cerkev v središču vasi. Nato vas bo ravninska pot vodila proti tipični panonski vasi Tešanovcem. Ob poti se lahko odpočijete pri lesenem vodnjaku – čiga, nato pa se zapeljite proti sredini vasi, kjer lahko svoje brbončice zadovoljite s sladkimi pregrehami v podeželski čokoladnici.

Čudovita kolesarska pot, ki vodi daleč v preteklost

Po vzponu na Vučjo Gomilo vas čaka spust do romantične rotunde v Selu z bogato senco starega kostanja. Izgradnjo rotunde sv. Nikolaja, okrogle romanske cerkvice iz prve polovice 13. stoletja, so sprva pripisovali skrivnostnim templarjem. Nadaljujte s kolesarjenjem do 3 km oddaljene vasi Prosenjakovci, kjer vse željne novih odkritij, čaka propadajoč dvorec Matzenau iz 19. stoletja. Danes dvorec obdaja zaraščen gozd, v katerega se je spremenil nekoč čudoviti park. Nadalje vas kolesarska pot pelje po obmejnih vasicah z Madžarsko do Bogojine, kjer vas bo sam pogled s kolesa usmerjal proti čudoviti Plečnikovi cerkvi »Beli golobici«. V neposredni bližini cerkve si privoščite prekmurske dobrote na eni izmed turističnih kmetij ali pa se povzpnite na razgledni stolp, ter si oglejte našo čudovito pokrajino. Še preden pa zaključite svoje potepanje s kolesom, pa se ustavite na eni od kmetij v Tešanovcih, kjer lahko kupite domače bučno olje. Polni novih dogodivščin po kolesarski stezi prikolesarite nazaj v Moravske Toplice.

Kolesarjenje poteka na relaciji: Moravske Toplice – Tešanovci – Vučja Gomila – Selo – Prosenjakovci – Pordašinci – Motvarjevci – Bukovnica – Bogojina – Tešanovci – Moravske Toplice.

Fotogalerija

Nazaj

Vredno ogleda